Menu Sluiten

Review: Haylou Solar LS05

Laten we beginnen met een disclaimer: dit is geen gesponsorde content. Enkel mijn ervaring welke ik graag met je deel. Enerzijds vanuit de passie voor techniek, anderzijds vanwege mijn ontzettend positieve ervaring voor een relatief lage prijs. Omdat ik vind dat een wearable, wat in mijn mening niet meer is dan een (iets) slimmer accessoire, betaalbaar moet zijn. Simpelweg omdat je zo nu en dan wil wisselen van stijl, en dus ook van je wearable(s).

Zo, nu we dat opgehelderd hebben kunnen we over tot de review van deze bijzondere smartwatch van Haylou. Waarom ‘ie zo bijzonder is leg ik uit aan de hand van een aantal onderdelen:

Algemene Indruk

Het eerste dat opvalt is dat de behuizing erg stevig aanvoelt. Deze is gemaakt van metaal, samen met de knop, wat het geheel erg degelijk maakt. De achterkant is van plastic, wat fijn aanvoelt op je pols. Ook een pluspunt vond ik het ronde scherm waardoor deze smartwatch een “klassiek horloge” gevoel geeft, daar was ik specifiek naar op zoek. De markt voor ronde smartwatches is helaas erg klein, al hebben ze er met de Haylou Solar LS05 zeker een prima speler bij. Houd jij wel van vierkante schermen? Deze heeft Haylou ook in het assortiment.

Het scherm is helder en vrij scherp. Als je goed kijkt zie je wel pixels, maar daar heb je over het algemeen weinig last van. Ook de doos ziet er netjes uit met daarin natuurlijk het horloge naast een oplader en handleiding. Het OS is door Haylou zelf ontwikkeld en is eenvoudig te bedienen. De horlogefunctie samen met de stappenteller werken direct, maar wil je meer met de smartwatch dan moet je een speciale App downloaden, Haylou Fit. De app is beschikbaar is voor Android en iOS.

Prijs

Een ander punt dat opvalt is de prijs. Op het moment van schrijven is het horloge niet in Nederlandse winkels te koop waardoor je uit moet wijken naar AliExpress. Dat is op zich geen straf, alleen moet je er bij dergelijke sites goed op letten wat je koopt, en zeker ook waar je koopt. Hetzelfde artikel staat er namelijk meerdere malen op. Als je even wat tijd investeert kom je op een goede koop. Met een beetje geluk ook nog met gratis verzending.

Mijn zoektocht leverde me een smartwatch op van omgerekend € 27,-. Als je kijkt naar de gemiddelde prijzen binnen het smartwatch-segment is de Haylou Solar LS05 op z’n zachts gezegd een koopje te noemen. Alleen moet je jezelf instellen op een langere levertijd dan wij in Nederland inmiddels gewend zijn. In mijn geval heeft dat ruim twee weken geduurd (wat vanuit China al vrij snel is).

Batterijduur

Voordat ik de Haylou Solar LS05 aanschafte had ik een Fitbit Charge 2 HR. Het voordeel daarvan was de lange batterijduur, ongeveer twee weken, dus ik wilde op z’n minst op zoek naar iets vergelijkbaars. Alleen bij het lezen van reviews van diverse smartwatches kom je bij lange na niet in de buurt van die twee weken. Over het algemeen mag je blij zijn als je smartwatch het ‘n week volhoudt op een lading.

De reviews van de Haylou Solar LS05 waren positiever gestemd. Volgens sommigen kon deze smartwatchs tot een maand mee op één lading. Dat klinkt bijna ongeloofwaardig, maar ik wilde de proef op de som nemen. Voor die prijs val je geen bult. En wat schetst mijn verbazing: de batterij gaat inderdaad erg lang mee. Op de dag dat hij binnenkwam was de batterij nog voor 79% geladen, en pas na 14 dagen moest ‘ie weer aan de lader. Al had ‘ie toen nog 10% op de teller staan.

Toegegeven, het is geen maand, maar indrukwekkend is het zeker. Opladen gaat vervolgens erg snel, binnen 2,5 uur is de batterij weer klaar voor de volgende ronde.

Functies

Zoals gezegd was mijn referentiekader een Fitbit Charge 2 HR. Niet enkel op het gebied van batterijduur, ook qua functies. Nou heeft de Fitbit Charge 2 HR geen uitgebreide set aan functies, zeker wat door mij gebruikt werd. Het is eigenlijk beperkt tot een stappenteller en een hartslagmeter. Dat heeft de Haylou Solar LS05 allebei aan boord. De gemeten resultaten zijn ook gelijk aan elkaar, daar zit nagenoeg geen verschil in. Los van het marginale verschil dat sensoren van nature hebben uiteraard.

Verder heeft de smartwatch de beschikking over een slaapmeter, ademtraining, notificaties, weerbericht en bedienen van de muziek op je smartphone. Daarnaast beschikt de Haylou Solar LS05 over 5 watch faces, wat ik persoonlijk wat weinig vind. Ook kun je niet zelf een achtergrond kiezen. Al zit er gelukkig tussen de 5 varianten altijd wel iets dat bij je zou kunnen passen.

Accessoires

Standaard wordt de Haylou Solar LS05 geleverd met een magnetische oplader en een siliconen band. Houd je niet zo van dat laatste, dan zijn er op AliExpress (of andere markten) genoeg bandjes te bestellen. Zelf heb ik een zwart metalen band besteld waar ik vrij eenvoudig schakels uit kon halen en ‘m zelfs nog veel eenvoudiger heb kunnen wisselen. Daarnaast is er een breed scala aan hoesjes en screenprotectors te verkrijgen. Genoeg om het horloge volledig naar je eigen smaak aan te passen.

Conclusie

Zoek je een goede smartwatch voor een nog betere prijs? Dan is de Haylou Solar LS05 zeker een kanshebber! Zeker als je, net als ik, fan bent van ronde smartwatches. Hij is zeker niet zo compleet als het topsegment, maar mijn inziens goed genoeg om een leuk klokkie te zijn. En vanwege de prijs is het ook nog eens leuk om zo nu en dan te wisselen.

+ Pluspunten

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Relatief veel features
  • Metingen gelijk aan hoger segment
  • Lange batterijduur

– Minpunten

  • Geen NFC chip
  • Beperkte watch faces
  • Geen eigen achtergrond

Wat vind jij?