Menu Sluiten

Low&Slow spareribs

Je hebt mensen die zeggen: “ik houd niet van spareribs, want ik vind kluiven niks”, alleen hebben diegenen schijnbaar nog nooit goed bereide spareribs op. Ze horen bijna letterlijk van het bot te vallen. Kluiven hoeft dan niet (maar het mag natuurlijk wel!)

Een relatief eenvoudige manier om malse spareribs op de barbecue te bereiden is de zogeheten 3-2-1 methode, wat staat voor: 3 uur garen, 2 uur stomen en 1 uur bakken. Ja, dat betekent inderdaad dat ze in totaal 6 uur op de grill moeten. Maar ik beloof je, als je deze spareribs eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer anders! Ik ga je stap voor stap vertellen hoe je dit moet doen. Het mooie is: het is helemaal niet moeilijk! Het enige dat je nodig hebt is tijd en aandacht. En een goed stuk vlees natuurlijk 😉

Porties

2-3 personen

Voorbereidingstijd

30-45 minuten

Kooktijd

6 uur

First things first

Je gaat een aantal dingen nodig hebben, sowieso is een barbecue een goede start. Zelf heb ik gebruik gemaakt van een Weber Bar-B-Kettle van 47cm. Dat is een relatief kleine barbecue, maar daarop ging het hartstikke prima. Qua brandstof ben ik fan geworden van de Ecobrasa Kokosbriketten. Kokosbriketten worden veel heter dan gewone briketten, maar branden veel geleidelijker en zijn dus veel makkelijker op een constante temperatuur te houden. Ze zijn wel wat duurder, maar daar krijg je dan ook wat voor terug

Nu is het tijd om te shoppen! Wat heb je allemaal nodig? Goed om te weten: we gaan de spareribs in een aantal stappen bereiden. Allereerst bereiden we ze voor en smeren we ze in met een zogeheten ‘dry rub’. Eenmaal op de grill werken we met een ‘mop sauce’, en tot slot voegen we nog een barbecuesaus toe. Voor de ingrediënten heb ik me laten inspireren op de verschillende recepten die online te vinden zijn, maar dan met een eigen twist. Zelf houd ik van goed gekruid dus volg ik eerder mijn gevoel dan een lijstje, maar hieronder kun je in ieder geval vinden wat je ongeveer nodig gaat hebben.

Ingrediënten

 • Basis
 • 1,5 kilo spareribs

 • Barbecuesaus (kies vooral iets wat je lekker vindt)

 • Een flinke scheut appelsap voor elke rib

 • Dry Rub
 • 2 eetlepel gerookte paprikapoeder

 • 2 eetlepels donkere basterdsuiker

 • 2 theelepels knoflookpoeder

 • 1 eetlepel zeezout (versgemalen)

 • 1 eetlepel zwarte peper (versgemalen)

 • Mop Sauce
 • 50 gram ongezouten roomboter

 • 200 milliliter appelsap (hoe puurder hoe beter)

 • 2 eetlepels sojasaus

 • Materialen
 • Barbecue (maakt niet uit welke, als ‘ie maar een deksel heeft)

 • Basting kwast

 • Aluminiumfolie

 • Vershoudfolie

 • (Kokos)briketten

 • Lekbakjes

De avond ervoor

Gooi alle ingrediënten voor de ‘dry rub’ in een bak en mix ze goed door elkaar. Daar gaan we zo de spareribs mee insmeren, maar eerst moeten we nog iets ontzettend belangrijks doen: het witte vlies verwijderen dat aan de holle kant van de spareribs zit. Hierdoor trekken de kruiden beter in het vlees, en persoonlijk vind ik het vliesje ook gewoon niet lekker. Verwijderen doe je door de achterkant van een mes voorzichtig tussen het vlees en het membraan in te brengen, om vervolgens het membraan met een keukenpapier vast te pakken (dit is namelijk erg glibberig) en het rustig los te trekken over de gehele lengte van de rib.

Als je dit voor de eerste keer doet is het erg wennen. Om je een eind op weg te helpen heb ik hieronder een video met een duidelijke uitleg over hoe je het membraan het beste kunt verwijderen:

Als je het membraan eenmaal verwijderd hebt is het verstandig om de spareribs nog even onder de koude kraan af te spoelen. Het kan zo zijn dat door het lostrekken van het membraan kleine botresten losgekomen zijn, of misschien zitten die er nog van de slagerij. Want zeg nou zelf, een hard stukje tussen je spareribs vindt niemand lekker. Dep de spareribs na het spoelen droog met een keukenpapier en smeer ze in met de ‘dry rub’. Wikkel ze in vershoudfolie en leg ze in de koelkast. Morgen verder!

Bakken maar!

Allereerst steken we de barbecue indirect aan volgens de Minion methode. Hierdoor houden we de temperatuur laag, en blijven de briketten lang warm. Dat is natuurlijk precies wat we willen bij een Low&Slow bereiding! Leg terwijl de briketten warm worden de spareribs vast uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zet het luchtrooster in het deksel helemaal open voor een goede verbranding, en regel de temperatuur met de onderste roosters. Zorg dat de barbecue op een constante temperatuur tussen de 110 en 130 graden komt. Leg nu de spareribs met de holle kant naar beneden op het indirecte gedeelte. Sluit het deksel, en wacht. Controleer regelmatig de temperatuur en zorg dat deze netjes tussen 110 en 130 graden blijft.

Na zo’n 45-50 minuten kun je de ‘mop sauce’ voorbereiden door de boter in een pannetje te smelten op laag vuur. Zodra de boter gesmolten is giet je de appelsap en sojasaus erbij en blijf je het geheel goed roeren. Na een uur mag je de spareribs voor de eerste keer met deze saus insmeren. Dit blijf je elk half uur herhalen om smaak en vocht te behouden. Wees gul aan de boven- en zijkanten. De onderkant hoeft niet, we draaien de spareribs dan ook niet om gedurende de gehele sessie. Zorg er voor dat de saus tussen de ‘mop’ momenten door warm blijft zodat de boter niet weer gaat stollen.

Als de spareribs zo’n drie uur op de barbecue hebben gelegen mogen ze voor het eerst even van de grill om ingepakt te worden in aluminiumfolie. Smeer de spareribs nog een laatste keer in met de ‘mop sauce’ voordat je het aluminiumfolie dichtvouwt. Houd de korte zijde hierbij open, en giet daar een scheut appelsap in. Vouw het aluminiumfolie nu verder dicht en leg de spareribs terug op de indirecte zone van de barbecue. Doe het deksel er weer op. Controleer tussentijds weer geregeld de temperatuur.

Let op!

Rond de 3 uur kan het zijn dat je briketten langzaam opgebrand raken en dus hun temperatuur gaan verliezen. Mijn advies zou zijn om, zodra de spareribs voor de eerste keer van de grill gaan, de kolen te vervangen zodat je het redt tot het eind.

Als je twee uur verder bent mogen de spareribs weer van de grill, en komt het moment van uitpakken. Let op, want ze zijn nu door het stomen gloeiend heet geworden. Daarnaast heb je kans dat ze zo mals zijn dat ze uit elkaar vallen. Grijp er dus goed onder met een tang om ze in één beweging terug op de grill te leggen. We gaan ze nu nog ongeveer een uur terugleggen, wederom op het indirecte deel van de barbecue. Laat ze ongeveer een half uur liggen met het deksel gesloten. Na een half uur smeer je ze in met barbecuesaus en laat je zo nog eens een half uur liggen.

Na een uur mogen ze van de grill, en is het moment bijna daar! Laat ze nog even 10 minuten rusten onder aluminiumfolie zodat de sappen zich weer in het vlees kunnen verdelen. Na al die tijd wachten is je beloning zeker de moeite waard. Geniet van de meest sappige en malse spareribs die je ooit hebt geproefd! Smakelijk!

Wat vind jij?