Menu Sluiten

Huisgemaakte Souvlaki met Tzatziki

De ultieme combinatie van fastfood en Grieks is toch wel de Souvlaki. Wat is er nou lekkerder dan zo’n spiesje met een flinke klodder verse Tzatziki. En het mooie is: het is super simpel zelf te maken! Inclusief die authentieke Griekse smaak.

In principe red je het om alle voorbereidingen op dezelfde dag te doen, dus ook voor een last-minute barbeque kan dit een perfect gerecht zijn. Let er wel op dat je de satéprikkers minimaal 20 minuten in een bak lauwwarm water laat weken. Enerzijds om er voor te zorgen dat ze niet verbranden op de barbecue, maar ook om het risico op splinters te verminderen. Niet vergeten!

Porties

2-3 personen

Voorbereidingstijd

30-45 minuten

Kooktijd

15 minuten

Om te beginnen

Opgelet: daar komt een cliché…. Een goede voorbereiding is het halve werk! Toch is het echt waar, als je een beetje aandacht schenkt aan de voorbereiding proef je dat gegarandeerd terug bij het eindresultaat. Dus: werk met verse producten en neem de moeite om deze goed te bereiden. Ook al is het soms een vervelend klusje. Je gaat er voor beloond worden. Echt. Beloofd!

Ingrediënten

  • Basis
  • 400 gram kipdijfilet

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel oregano

  • 1 theelepel tijm

  • 1-2 theelepels gerookt paprikapoeder

  • 2-3 theelepels olijfolie

  • Peper en zout

  • Tzatziki
  • 350 gram Griekse yoghurt

  • 2 tenen knoflook

  • 1 komkommer

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Een scheutje citroensap

  • Peper en zout

  • Optioneel: 15 gram verse dille

  • Materialen
  • Barbecue

  • Vershoudfolie

  • (Kokos)briketten

  • Lekbakjes

  • (Lange) satéprikkers

Marineer het vlees

Snijd mooie stukken van de kipdijfilet. Het is makkelijk als je er eerst plakken van maakt om ze vervolgens op te delen in blokjes. Houd er vooral rekening mee dat ze straks goed op een spies geregen kunnen worden. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom en doe de gesneden kipdijfilet er bij en meng het geheel goed door elkaar.

Laat het vlees minimaal een uur marineren. Als je meer tijd hebt is dat natuurlijk beter, want hoe langer het vlees in de marinade ligt hoe meer smaak in het vlees trekt. Leg ondertussen vast de satéprikkers in lauwwarm water zodat ze kunnen weken.

Bereid ondertussen de Tzatziki

Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Leg nu een theedoek neer en rasp de komkommer met een fijne rasp boven deze theedoek zodat deze niet meer zo vochtig is. Doe vervolgens de Griekse yoghurt in een kom samen met de komkommer en pers de knoflook er bij. Doe er een scheutje citroensap bij en meng het geheel goed door elkaar.

Tip!

Zelf houd ik van de scherpe smaak van verse knoflook. Ben je hier iets minder van? Dan kun je de knoflook eventueel even kort koken voordat je deze perst om de scherpe smaak te verzachten.

Voeg naar smaak olijfolie, peper en zout toe, en eventueel dille (als je daar van houdt). Zoals het een echte kok betaamt is tussendoor proeven zeker geen overbodige luxe. Je moet immers weten wat je jouw gasten voorschotelt. En het is nog lekker ook!

Bakkers klaar? Bakken maar!

Het moment is daar: je kunt de barbecue aansteken. We gaan voor de directe grillmethode dus de ketel mag over de gehele oppervlakte gevuld worden met gloeiende kolen. Zorg er voor dat ze lekker heet worden, zo rond de 200 graden is goed. Niemand zit te wachten op rauwe kip.

Terwijl de barbecue opwarmt rijg je de stukken kipdijfilet op de satéprikkers en maak je spiesjes van ongeveer dezelfde grootte en dikte. Dat geeft niet alleen een eerlijke verdeling onder de eters, maar zorgt er ook voor dat iedere spies ongeveer een gelijke bereidingstijd heeft. Wel zo handig!

Leg een strip aluminiumfolie op het rooster om de uiteinden van de satéprikkers op te leggen zodat deze niet verbranden door de hitte, en plaats de spiesjes op het rooster. Grill het vlees aan elke kant ongeveer 4-5 minuten en draai ze tijdig om. Zorg ook dat je op tijd het deksel terug op de barbecue legt als je ziet dat er vlammen ontstaan, want ook al hoort Griekse eten donkere randen te hebben: verkoold zijn ze niet echt te eten.

Na een relatief korte wachttijd kun je heerlijk gaan genieten van een overheerlijk Grieks gerecht, met die authentieke smaak die je mag verwachten van Grieks eten. Niemand zal geloven dat ze volledig uit eigen keuken komen! Serveer met een flinke dot verse Tzatziki en wat frietjes (besprenkel deze na het bakken met wat zeezout en oregano voor nóg meer beleving) en genieten maar!

Kalí órexi (ofwel: smakelijk eten in het Grieks)

Wat vind jij?